nieuws & weetjes


zoek in de subcategorie om onderwerp te vinden

Pas op voor teken!

 

De teek kan diverse ziekten overbrengen op uw huisdier. Daarom is het belangrijk om uw dier te beschermen tegen teken.

Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vast kunnen zetten in de huid van uw huisdier (en ook van u zelf!) en daar bloed drinken. Op zich kan dat weinig kwaad, maar op die manier kan de teek ook ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme, babesiose, anaplasmose en buiten Nederland ook ehrlichiose. Die ziekten kunnen ernstig verlopen. Soms merkt u pas lange tijd na een besmetting dat uw dier ziek is. Meestal kan tijdige behandeling de opgelopen ziekte succesvol bestrijden, maar het is ook mogelijk dat uw dier de rest van zijn leven last zal hebben van de infectie en zonder behandeling kan uw dier overlijden.

Teken zijn vooral bekend bij honden, maar vergis u niet: ook katten en bijvoorbeeld paarden kunnen last hebben van teken en door hen besmet worden met ziekten.

Preventie is dan ook belangrijk: het gebruik van teken werende en teken dodende middelen kan uw huisdier beschermen. Overleg met uw dierenarts wat voor uw dier het beste middel is, want niet elk middel wordt door elk dier verdragen! Een middel dat bedoeld is voor gebruik bij honden kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten, en sommige rassen zijn overgevoelig voor bepaalde middelen.

Controleer zelf uw dier regelmatig en verwijder teken direct, liefst met een daarvoor ontworpen hulpmiddel zoals een tekentang of teken-lasso. U kunt deze kopen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Let op dat u niet in de teek knijpt en dat er geen monddelen achterblijven en ontsmet de wond. In de meeste gevallen worden ziekten pas na 18 tot 24 uur overgedragen, dus als u er snel bij bent kunt u besmetting voorkomen.

 

Als je vragen hebt over bestrijding of verwijderen van teken neem dan contact met ons op.

 

 

 

 

Waarom aandacht voor het gebit?

Iedereen gaat vanaf de eerste tandjes naar de tandarts en iedere dag wordt er volop tanden gepoetst. Een pup of kitten komt zonder tanden op de wereld en zodra er tandjes komen dan moeten ze daar hun hele leven mee doen zonder dat er iets aan gedaan wordt. Veel mensen vinden tanden poetsen onzin bij hun huisdier terwijl dit veel problemen kan voorkomen.

 

Bijna 80% van de honden en katten loopt rond met gebitsproblemen. Deze zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook gevaren opleveren voor de gezondheid van het dier. Bij een tandvleesbeschadiging kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen en ontstekingen veroorzaken van bijvoorbeeld hartkleppen, lever, nieren en gewrichten. Ook kunnen kieswortelontstekingen ontstaan die leiden tot zeer pijnlijke en los zittende tanden en kiezen. Door het gebit en tandvlees goed in conditie te houden kunnen deze problemen worden voorkomen.

 

Wat zijn de oorzaken voor gebitsproblemen?

Tandproblemen kunnen zich ontwikkelen onder invloed van verschillende factoren:

•    Slechte voeding

•    Erfelijke factoren (scheve tanden, dicht op elkaar staande tanden)

•    Melktanden die niet goed wisselen. Bij jonge dieren kan het gebeuren dat tijdens het wisselen melktanden aanwezig blijven naast de blijvende tanden. Wanneer deze melktanden niet vanzelf los raken en uitvallen moeten deze verwijderd worden. Tussen de melk- en blijvende tanden kan zich namelijk veel vuil ophopen, en zodoende kunnen weer ontstekingen ontstaan.

•    Oudere leeftijd. Bij oudere honden wordt soms veel slijtage van het gebit gezien door veel spelen met balletjes en stokken. Slijtage is niet meer op te lossen, maar wel zou u er voor kunnen kiezen uw hond te laten spelen met 'tandvriendelijkere' speeltjes.

•    Afgebroken elementen. Een tand of kies kan ook gemakkelijk afbreken, bijvoorbeeld door bijten op iets hards of door een val. Hierdoor kan het wortelkanaal open komen te liggen. Een wortelontsteking en veel kiespijn kan het gevolg zijn. Het is vaak mogelijk de tand of kies te herstellen, maar soms moet ook besloten worden over te gaan tot complete verwijdering van de tand of kies.

•    Slechte verzorging van het gebit. Tandplaque die niet verwijderd wordt, wordt op den duur tandsteen. Tandsteen is ruw en grillig qua oppervlak en tandplaque blijft er goed op hangen. Zo komen er dus steeds meer bacteriën in de bek die problemen kunnen gaan veroorzaken. Ontstoken tandvlees wordt rood, gezwollen en pijnlijk. Het sluit niet meer aan op de tanden en/of kiezen en er ontstaan holtes, ofwel pockets. In deze holtes hoopt vuil met bacteriën op. Vanuit deze holtes kunnen de wortels aangetast worden, maar ook bijvoorbeeld het kaakbot. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en kunnen veel pijnklachten geven. Veel dieren laten dit niet zo snel merken.

 

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen opvallen. Deze hoeven niet allemaal aanwezig te zijn. Zo kan een hond met een slechte adem nog een zeer goede eetlust hebben, terwijl het gebit toch een probleem vormt. Bij de meeste dieren merk je niet duidelijk dat ze pijn hebben! Vraag de dierenarts gerust om advies. Verschillende symptomen zijn:

•    Slechte adem 

•    Verminderde eetlust 

•    Met een poot langs de bek schuren 

•    Rood en makkelijk bloedend tandvlees 

•    Kwijlen 

•    Tandsteen 

•    Eenzijdig kauwen

 

Hoe voorkomen we gebitsproblemen?

Vanaf een jonge leeftijd beginnen met tanden poetsen.  Accepteert uw hond geen borstel in zijn bek? Probeer het dan eens met een gaasje om uw vinger. Gebruik geen tandpasta voor mensen, dit kan giftig zijn voor de hond! Tandsteen is niet weg te krijgen door middel van tanden poetsen, hiervoor is een gebitsreiniging nodig!

Goede harde brokken of botten die als het ware de tanden schoon schrapen. Vraag voor juiste voeding aan Rianne voor tips. Er zijn ook speciale ‘dentastix’ op de markt. Deze heeft een hond vaak zeer snel opgegeten en er zitten erg veel calorieën in.

Vermoedt u dat uw hond last heeft van tandproblemen? Ga dan naar de dierenarts en laat het gebit van uw huisdier nakijken. Als het nodig is dan is het belangrijk het gebit te laten reinigen zodat u daarna zelf aan de slag kan om het gebit goed te houden. Dit is natuurlijk het belangrijkste van het hele proces. Zonder inzet van het baasje is ons werk vaak voor niks. Controleer zelf alvast hoe het gesteld is met het gebit van uw hond.